Алекса Марковић

Одмах по завршетку школовања на Високој техничкој школи струковних студија у Крагујевцу, имао сам прилику да присуствујем предавању представника Comtrade фирме одржаном у просторијама Високе техничке школе у Крагујевцу.

На предавању је било речи и о стручној пракси и летњој школи програмирања – EdIT – Летња школа програмирања, које Comtrade бесплатно организује. Од пријатеља који је уједно и запослени у фирми, сазнао сам детаље о пракси и одлучио да се и сам пријавим, па сам након обављених разговора у Comtrade-у добио прилику да будем један од практиканата у периоду од два месеца.

Само присуство и праћење пројектних процеса фирме ми је помогло да знање стечено током школовања усавршим и заиста применим на конкретним пројектима на којима сам радио током свог боравка.

Одлично сам се уклопио у тадашњи тим, па је дошло до договора да останем у фирми и након периода предвиђеног за стучну праксу.

У медјувремену, постао сам пуноправни члан тима запослених у Comtrade-у.

Време које проводим у фирми пружа ми велике могућности за напредак и развој каријере. Comtrade је компанија која брине о својим запосленима и пружа им изванредне могућности за рад у изузетно флексибилном радном окружењу.

Своју улогу пронашао сам у тиму који се бави квалитетом софтвера, и то је оно што се мени чини занимљивим и довољно динамичним, где су пројекти велики и добро организовани.

Comtrade обезбеђује довољан број тренинга и семинара који могу бити од велике помоћи у неком даљем раду, па сам тако и сам присуствовао многима од њих (завршени курс енглеског језика, selenium web driver workshop…).

Имао сам прилику да радим на више различитих пројеката из различитих области и домена, као што су здравство, администрација корисника, гејминг …

Управо сам се највише задржао радећи у гејминг области, која ми је пружила могућности и за рад на неким сасвим новим стварима и мало другачијим методама.

Рад са добрим и квалитетним клијентима отворио је врата за „onsite work“, па сам тако захваљујући пројекту имао прилике да посетим и неку од азијских земаља.

Тада сам имао прилику да се упознам са њиховом културом, што друсшвеном што пословном, са начином размишљања и осталим стварима из ИТ области.

У међувремену опробао сам се и у неким мало другачијим стварима у односу на стандардан ИТ рад, па сам тако радио у тиму за Customer Support, ноћни рад и друге ствари које нису стандардне у компанији, што сам посао чини занимљивијим.

Наоружан претходно стеченим искуством настављам даљи рад на истом месту.